Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Τελευταία...πρώτη ώρα σινεμά!

Τη Δευτέρα που μας πέρασε - 11 Μαΐου 2015 - η παρέα μας συναντήθηκε για τελευταία φορά στην γνώριμη αίθουσα του Γ1 του σχολείου μας και αποχαιρετιστήκαμε, όχι με δάκρυα στα μάτια, αλλά μαχόμενοι και συνεχώς καταρτιζόμενοι πάνω σε αυτά που μας ενδιαφέρουν και μας αφορούν.
Έτσι λοιπόν αντί για πάρτυ και γλέντι προτιμήσαμε να  απολαύσουμε την ενημέρωση που μας προσέφερε το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πρώτη Ώρα Σινεμά" (https://www.facebook.com/protioracinema), για δεύτερη φορά φέτος.
Κατά τη διάρκεια του Α' Τριμήνου ο Ορέστης Ανδρεαδάκης μας είχε παρουσιάσει σε ένα γεμάτο δίωρο τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο, ενώ στην τελευταία μας συνάντηση ο συνεργάτης του Κώστας Αιβαλιώτης μας έκανε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Έτσι λοιπόν "γνωρίσαμε" τους αδερφούς Γαζιάδη και τους αδερφούς Μανάκια, οι οποίοι κατέγραψαν την ελληνική πραγματικότητα και επικαιρότητα στα τέλη του 19ου αιώνα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στη συνέχεια απολαύσαμε σκηνές από ταινίες ορόσημα στο Ελληνικό Κινηματογραφικό στερέωμα. Ξεκινώντας από το 1931 με την ταινία "Δάφνις και Χλόη" του Ορέστη Λιάσκου (μια από τις πρώτες ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας) , φτάσαμε στη Χρυσή Εποχή του Ελληνικού Κινηματογράφου (1950-1960) με τις ταινίες "Χτυποκάρδια στο θρανίο" του Αλέκου Σακελλάριου και "Δεσποινίς Διευθυντής" του Ντίνου Δημόπουλου και πολλές ακόμη, για να καταλήξουμε στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο (1960-1980) με την "Ηλέκτρα" του Μιχάλη Κακογιάννη και την "Αναπαράσταση" του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. 
Φυσικά πήραμε και μία γεύση από Χόλυγουντ με τις ταινίες "Αλέξης Ζορμπάς" του Μιχ. Κακογιάννη και "Ποτέ την Κυριακή" του Ζυλ Ντασέν οι οποίες είχαν προταθεί για Όσκαρ.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.